Küçük Tokyo'yu görmenin yeni bir yolunu mu istiyorsunuz? 'Aramızdaki Casuslar'da bir casusu kovalayın

Arda

Global Mod
Global Mod
Kibir: Oyunculara haydut bir casusun izini sürme görevi verilir. Ama belki de takip edilenler onlardır.

Küçük Tokyo'nun avlusunda duruyorum ve bir yabancıdan bir kısa mesaj alıyorum. İzlendiğimi söylüyorlar. Ve sonra, özellikle “biraz tuhaf davrandığıma” dair bir gözlem sunuyorlar.

Yoğun bir Pazar öğleden sonra çevremdeki herkesin davranışlarını inceleyerek etrafıma bakıyorum. Dönen bir suşi restoranında yer bekleyen müşteriler, Hello Kitty ürünleri için sıraya giren alışveriş yapanlar, sahnenin dibinde hamur işi yiyen bir çift, yakındaki bir masada sahneyi çizen genç bir adam – eğer varsa, gözleri görenler benim üzerimde. Bir mesaj bana “Duruşunuzu gevşetin” diyor ve ben de telefonumla oynamak için bir korkuluğa yaslanıyorum.

Bir casus haydut oldu. Ben de onları takip ediyorum, adımlarını takip etmeye çalışıyorum. Ya da belki beni takip ediyorlar. Aldığım mesajların yakındaki bir ofis binasından geldiği söylendi, başımı kaldırdım ama sonra hızla gözlerimi kaçırdım. Bana yardım eden ajansın yerini vermek istemiyorum.

Molly Moran, metin odaklı etkileşimli gizem oyunu “Spies Among Us”ın nasıl oynanacağına dair talimatların bulunduğu bir telefonu tutuyor.

(Carlin Stiehl / Times İçin)

Bu, Küçük Tokyo sokaklarında canlı oyuncuların yer aldığı, metin odaklı bir oyun olan “Spies Among Us”tır. Bunu, kaçış odasından ilham alan hafif bulmacalarla hareket halindeki bir kişi için bir çöpçü avı olarak düşünün. Mahalleyi bir sahneye dönüştürüyor ve beni, çevrem hakkında aşırı farkındalık sahibi olmam için, Japon Village Plaza ve yakındaki Frances K. Hashimoto Plaza (bir restoran, bir market, tarihi anıtlar) içindeki ve çevresindeki birçok yere yönlendiriyor. Fenerlerden oluşan bir gölgeliğin altına geçmem söylendiğinde, çevremdeki herhangi birinin katılımcı olabileceği konusunda uyarıldım ve ben de yemek yiyecek bir yer arayarak ortama karışmaya çalışıyorum. Küçük Tokyo'nun yakınında yaşadığım için sık sık bu bölgeye geliyorum ama hiç bu kadar aktif hissetmemiştim; her konum, kaldırım ve veranda potansiyel olarak hikayenin bir parçası.

Bu blokların arasında bir yerlerde yürümek hedefim. Bana kredi kartını ne zaman ve nerede kullandıklarını söyleyen mesajlar alıyorum; her biri ne giydikleri veya taşıdıkları hakkında ipucu veriyor. Tek başıma oynuyorum, yoldan geçen herkese şüpheyle bakıyorum. Bir noktada bir yabancıyla karşı karşıya gelip onun gerçekten casus olup olmadığını sormam gerekeceğini biliyorum ve mesaj yoluyla aldığım ipuçlarına dayanarak çılgınca bir profil oluşturuyorum.

“Bazı insanlar casusun gerçekten bir kadın olduğuna inanıyor. Bazıları onun gerçekten bir erkek olduğuna inanıyor” diyor “Spies Among Us”ın yaratıcısı Prescott Gadd, 40. “Ama bu aklınıza girdiğinde, gitmiş olursunuz. Başın belada. Gösteriyi solo oyuncular için biraz daha kolaylaştırmaya çalışıyorum çünkü eğer düşüncelerinizi aktarabileceğiniz biri yoksa tavşan deliklerine inebilirsiniz.”

“Spies Among Us”ın yaratıcısı ve oyuncusu Prescott Gadd, Moran ailesine oyunu anlatıyor.

Bazılarına düştüm.

Oyunun bir noktasında art arda çok sayıda mesaj alıyordum, konumum tehlikeye giriyordu ve potansiyel olarak kötü niyetli bir ajans bana saldırmak üzereydi. Bana bir şeyin beni takip ettiği söylendi ve Weller Court'un bir bölgesini gizli bir nesne bulmak için araştırdım. Bitkileri bir kenara ittim, muhtemelen kahve içen bir çifti korkuttum ve çılgınca benim yerimi ele veren şeyi aradım. Spoiler vermeyelim ama çözüm hayal ettiğimden çok daha sıradan ve basitti.

Çöpçü avı tasarımcısı ve etkileşimli etkinliklerin orkestratörü Gadd, “Ağır bulmacalar olmasa da herkesin hafif bulmacaları sevdiğini düşünüyorum” diyor. “Kesinlikle basit, ulaşılabilir bulmacaları tercih etmeye çalışıyordum ve bulmaca tasarımıyla bunu her zaman düşündüğünüzden daha kolay hale getirmeniz gerekiyor.”

“Aramızdaki Casuslar” Nisan ayından bu yana yayınlanıyor ve Little Toyko'da hafta sonları süresiz olarak devam etmesi amaçlanıyor. Gadd dizide bir casus teşkilatının silindir şapkalı spor temsilcisi olarak rol alıyor ve her zaman The Times'ın bir kopyasını taşırken görülüyor.

Soldan sağa: Mark Moran ve çocukları Jack Moran (9), Grace Moran (12) ve Sally Moran (6), Küçük Tokyo'da “Spies Among Us” oynarken bir ipucu üzerinde çalışıyorlar.

Hikaye hafif. Metin yoluyla birden fazla kurgusal casusla etkileşime giriyoruz ve anlatı ilerledikçe, sözde çalıştığımız firmanın sözde iyi adamlar olmayabileceğini öğrenmeye başlıyoruz. Yine de hikaye yüksek riskli siyasi casusluğun derinliklerine inmiyor. Gadd'ın işaret ettiği gibi, yazar John le Carré'nin sofistike gerilimi bu değildir.

Gadd, “Bu geleneği hiçbir şekilde onurlandırmıyoruz” diyor. “Bu gerçekten tamamen deneyime dayalıydı. Kamusal alanda ipuçlarını çözerek oyuncu bulmanızı istedim. Bunun için en ulaşılabilir tema nedir? Bunun gizli bir casusluk işi olduğu açık.”

Los Angeles yerlisi olan Gadd'ın tiyatro geçmişi var ve geçmişte bir akşam yemeği tiyatrosu franchise'ının yönetilmesine yardımcı oldu. “Spies Among Us”ın orijinal vizyonu, uzun soluklu, nispeten uygun fiyatlı sürükleyici bir tiyatro deneyimi yaratmaktı; zira uzaydaki pek çok çalışma tam tersi olma eğiliminde: kısa ömürlü ve yüksek fiyatlı. Gadd bir alışveriş merkezi ortamı hayal etmişti, ancak bir alışveriş merkezinde gösteri yürütmenin maliyeti çok fahişti, özellikle de tamamlanması yaklaşık 90 dakika sürmesi gereken “Spies Among Us”ın kişi başı 27,45 dolarlık bir giriş ücreti olduğu göz önüne alındığında.

“Aramızdaki Casuslar” oyuncusu Marcelina Kalet, gizemi çözme ve haydut casusu bulma yolunda bir muhbirden son bir mesaj alır.

Gadd, “Yaya dostu ve güvenli bir yer, insanların gitmeye istekli olacağı bir yer istedim” diyor. “Dolaşmayı sevdiğim yerleri düşündüğümde Küçük Tokyo açık ara 1 numaraydı. Bir de Los Angeles'ta değilmişsiniz hissi veren bir yoğunluk var. New York ya da Chicago'yu anımsatıyor.”

Yine de oyunun yapımı yaklaşık iki yıl sürdü ve bu sürenin büyük bir kısmı, belirli anahtar kelimelere yanıt verecek şekilde uyarlanmış, oyuncuların alacağı otomatik metin mesajlarını geliştirmek için harcandı. Bulmacaların çoğu uygulama aracılığıyla çözülüyor. Örneğin, casusun ne giydiğini söyleyen bir metin alabiliriz, ancak bunun karıştırılmamış olması gerekir.

Marcelina Kalet, “Spies Among Us”taki gizemi çözdükten sonra aldığı kartı elinde tutuyor.

Nispeten utangaç biri olarak oyunun açık ara en kaygı verici kısmı casus olduğunu düşündüğüm kişiyle yüzleşmekti. Onlara hitap etmemiz için bize dostça bir cümle verildi ve şüphelerimin doğru olduğu ortaya çıkmasına rağmen, onunla yüzleşmek için cesaretimi toplamadan önce yine de kişiyi birkaç blok boyunca takip ettim. Bu hem biraz tuhaf hem de biraz heyecan verici geldi. Aslında birkaç dakika boyunca bir yabancıyı takip ediyordum ama aynı zamanda kısa süreliğine de olsa casus odaklı rüyalar da yaşamaya başlamıştım.

Gadd, “Yanlış kişiyi yakalarsanız casusa söylediklerinizin asla kabalık hissi yaratmayacağından emin olmak istedim” diyor. “Bildiğim kadarıyla henüz kimse yanlış kişiyi yakalamadı.”

Bu, “Spies Among Us”ın başarısının bir kanıtıdır. Bulmacalar olmasına rağmen bu, başarısız durumdaki bir kaçış odasına benzemez. Bunu daha çok Küçük Tokyo'da ortaya çıkan bir tiyatro çalışması olarak düşünün; bizim baş kahraman olmamıza ve her yabancının farkında olmadan bir figüran olmamıza olanak tanıyan bir oyun.

Amacı gizli bir casusu bulmak olsa da en büyük başarısı, dünyanın görünmeyen anlatılarla dolu olduğunu hatırlatmasıdır.

Moran çocukları, Küçük Tokyo'da “Spies Among Us” oynarken mekanlar arasında yarışıyor.