PepsiCo ile anlaşma yapan biyokimyacı Irina Anaya, bugün Kerry'de yönetici pozisyonunda bulunuyor

Arda

Global Mod
Global Mod
Yıllar geçtikçe Irina, idari ve ticari alanlardaki sorumluluklara geçmeden önce yemek hizmeti pazarında ve endüstriyel tarafta görevler dahil olmak üzere çeşitli pozisyonlarda bulundu. Onun en önemli katkısı işi yönetmekti. PepsiCo 1994 yılında 'peynir aromasını' pazarladı.

Irina, Kerry'nin endüstriyel üretimden gıda hizmetine kadar gıda endüstrisinin çeşitli bölümlerini kapsayan, lezzet ve beslenmeye odaklanan bir kuruluş haline nasıl geldiğine tanık oldu. Ancak bugün, dört yıl önce üstlendiği Meksika'nın genel müdürü olarak, iş konumlandırmasının ötesine geçen farklı bir zorlukla karşı karşıya: daha sağlıklı ürünlere yönelik talebi karşılamak.

“Bu trend özellikle Meksika'da büyümeden önce üreticilere katkıda bulunabilmek için çalışmaya ve malzemelerimizi kullanmaya başladık. Tüketiciye doğrudan bir ürün sunmasak da üreticilerin ürünlerini geliştirmelerine, etiketleri benimsemelerine yardımcı olmaya çalışıyoruz. temizleyici ve şeker ve sodyum içeriğini azaltıyor” diye açıklıyor.

Bu, obezite oranlarında dünyada beşinci sırada yer alan bir ülkede anlamlı hale geliyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre ülkede obezite prevalansı %41 ile 21 milyon kadın ve %31 prevalansı ile 15 milyon erkekte görülüyor. 2030 yılına ilişkin tahminler, Meksika nüfusunun %36,8'inin obeziteden muzdarip olabileceği ve bu durumun yıllık %1,6 oranında artacağı yönünde.

İzlenecek strateji…


Bu bağlamda Kerry, özellikle doymuş yağ, trans yağ, ilave şeker ve sodyumun azaltılmasına yönelik süreçleri değiştirerek içerik dönüşümü üzerinde önemli bir etki gördü.

Şirket şu anda hem sıvı hem de toz formda tozlar, karışımlar ve bitmiş aromalar dahil olmak üzere bir dizi ürün üretmektedir; bunlardan bazıları atıştırmalık çeşnileri veya kurabiye dolguları ve ayrıca bitmiş yemekler için malzemeler olarak kullanılmaktadır.

Anaya, 30 yıl önceki ilk yaklaşımının Kerry'nin mirasında önemli bir iz bıraktığına inanıyor ancak ürün yelpazesinde lezzet ve besin değeri arasında denge kuran bileşenler yer alıyor. Yönetici, portföyünde baharat serisinin ön plana çıktığını belirtmesine rağmen şirketin varlığı, gıda endüstrisindeki birden fazla kanala yayılıyor ve bu da kendilerini rekabette farklılaştırmalarına ve pazarın en az %60'ında yer almalarına olanak tanıyor .

Tüketici alışkanlıklarının değişmesiyle birlikte “Satışlarda bir düşüş olmadı çok şükür ama farklı bir teklif geldi. Yiyeceklerimizin önemli bir kısmının çöpe atıldığını bildiğimiz için koruma konusunda daha fazla düşünüyoruz, bu nedenle müşterilerin bu kadar çok israftan kaçınmasına yardımcı olacak ürünler üzerinde daha fazla çalıştık” diyor.

Bu endişeye yanıt olarak Kerry, özellikle koruma alanında yeni büyüme platformlarına yatırım yaptı. Ekmek ve tortilla gibi ürünlerin raf ömrünü uzatan bileşenlerin geliştirilmesi üzerinde aktif olarak çalışıyorlar. Ancak hem geleneksel koruyucuları hem de doğal içerikleri keşfederek koruyucuların etkinliğini gıda güvenliği ile dengeleme sorunuyla karşı karşıyalar.

Tüketiciler ne söylüyor ve ne yapıyor?


Kantar'ın “Tüketiciler ve markalar için sürdürülebilirlik” analizi, Meksikalı tüketicilerin sürdürülebilirlik ve refahla ilgili inançları ve gerçek davranışları arasında önemli bir uçurum olduğunu ortaya koyuyor. Katılımcıların %100'ü daha sürdürülebilir olma arzusunu dile getirse de yalnızca %12'si yaşam tarzlarında değişiklik yapıyor.

Araştırma aynı zamanda katılımcıların %50'sinin yeniden kullanılabilir veya yeniden doldurulabilir ürünler satın almanın önemli olduğunu düşünmesine rağmen yalnızca %25'inin bunu yaptığını gösteriyor. Benzer şekilde, %45'i daha az kimyasal ve daha fazla doğal içerikli ürünlere değer veriyor, ancak yalnızca %19'u aktif olarak bu ürünleri arıyor.

Biyoçeşitlilik, büyük miktarda su tüketen ürünlerin kullanımının azaltılması ve tek kullanımlık plastikten kaçınılması konularında, verilen önem ile alınan aksiyonlar arasında ciddi bir uçurum olduğunu rakamlar ortaya koyuyor. Örneğin %34'ü biyoçeşitliliği artıran şirketleri desteklediğini söylüyor ancak yalnızca %11'i bunu yapıyor.

Yerel ürünlerin satın alınması, aşırı paketlemeden kaçınılması, adil ticaret ürünlerinin tercih edilmesi, çalışanlarına kötü davranan veya sağlığa zararlı ürünler üreten şirketlerin reddedilmesi gibi toplumsal olarak daha fazla asimile edilen konularda inanç ve eylemler arasındaki uçurum azalıyor.