'Yalnız kaldım': Bir öğrenci neden UCLA yurt odasında bir kaçış odası inşa etti?

Arda

Global Mod
Global Mod
“Yeşil Kod” modern bir kaçış odasının süslerine sahiptir.

Gizli bir sığınaktan araştırma laboratuvarına dönüştürüldüğü söylendiği yere giriyoruz. Hava karanlık ama bizi çevreleyen açıkça zorluklar var: duvarlardaki desenler, iplerle birbirine bağlanmış notlar ve resimlerle dolu bir mantar pano ve önümüzde, beton bir masa gibi görünen bir şeyin üzerinde, birçok bükülmüş şeklin bulunduğu küçük bir bulmaca tahtası. parçalar – tuhaf, uhrevi aletlere benzeyen bir şey – kayıp.

Bugünün trendi, ağır bir anlatıya sahip kaçış odalarıdır – onlarca yıllık bir kurumsal gizem olan Los Angeles Hatch Escapes'ten “The Ladder”a bakın – ve “Code Green” bunun farkındadır. Oyunda yıl 2085, uzaylılar Dünya'yı istila etmiş ve önemli bir araştırmacı kaybolmuştur. Onun gizli bilimsel sığınağını keşfedip başına ne geldiğini öğreneceğiz. Oh, ve bu sığınak bizi değiştirebilecek radyasyonla dolu. Bunu kapatmanın bir yolunu bulmalıyız.

Ancak çok geçmeden “Yeşil Kod”un tipik bir kaçış odası olmadığı anlaşılıyor. Duvarlar mı? Üzerine kağıt tuğlalar yapıştırılmış karton. Alçak tavan mı? İnşaat kağıdından yapılmıştır. Asılı battaniyeler mekanın sınırlarını oluşturur. Onları parçalara ayırırsanız, kendinizi müzisyen Andrew Bird'ün de dahil olduğu posterlerle dolu bir duvarın yanındaki ranzanın üzerinde bir masanın durduğu darmadağın bir köşede bulacaksınız.

Ülkedeki bilinen her odanın çalışır durumdaki bir veritabanını bulunduran meraklı sitesi Room Escape Artist'in 2023 sektör raporuna göre, kaçış odası endüstrisi ABD'de tahmini 2.000 tesisle son on yılda patlama yaşadı.

Ancak “Yeşil Kod” bunlardan biri değil; çünkü “Yeşil Kod”, UCLA kampüsündeki bir yurt odasında, tasarımla özel olarak ilgilenen tiyatro bölümü mezunu 21 yaşındaki Tyler Neufeld tarafından inşa edildi. Rahat: Dört kişi sürekli birbirlerinin etrafında hareket etmeden alanda gezinemez. Ancak son sekiz aydır Bakersfield yerlisi olan Neufeld, diğer öğrenciler ve arkadaşları için ücretsiz “Yeşil Kod” kaçış odasını işletiyor, aynı zamanda 22 üniteyle, yerleşik danışman rolüyle ve yarı zamanlı bir ofis işiyle hokkabazlık yapıyor. asistanı. Geçtiğimiz Pazar günü 60 dakikalık üç maça ev sahipliği yaptı.

Çarşamba akşamı ziyaretime gittiğimde gözlüklü Neufeld gergin oluyor. “Yeşil Kod”un yalnızca öğrencilere yönelik olduğunu ve kayıtların çevrimiçi bir e-tablo aracılığıyla yapıldığını vurguluyor. Katılımcıların bir UCLA e-posta adresine ihtiyaçları olduğunu söylüyor. Kaçış odasını saklamıyor olsa da – yerleşik danışman ofisinin ve öğretmenlerinin bunu bildiğini ve “Yurt Scapes” Instagram hesabında “Yeşil Kod” kullanılabilirlik güncellemelerini yayınladığını söylüyor – okul tarafından resmi olarak onaylanmadı. Basının dikkatinin bunu durma noktasına getirebileceğinin farkında (UCLA sözcüsü yorum taleplerine yanıt vermedi).

UCLA öğrencisi Tyler Neufeld, yurt odasının içine inşa ettiği kaçış odasını gezdiriyor. Neufeld, yerleşik danışman olarak yalnız yaşıyor ve Haziran ayında mezun olması planlanıyor.

(Wally Skalij / Los Angeles Times)

Ancak bir süre sonra omuz silkiyor ve “Buna değer” diyor, açıkça inşa ettiği şeyin biraz tanınmasını istiyor.

“Bizi kapatırlarsa ne olur? Sorun değil. Buraya kadar başardık,” diye ekliyor, alanda bazı prodüksiyon tasarımları yapan tiyatro bölümü mezunu 26 yaşındaki Michaela Duarte.

Neufeld'in kaçış odası sosyal çevresinin genişlemesine yardımcı olurken, Duarte gibi tiyatro ve tema parkları arasındaki kesişme noktasında çalışmak isteyen öğrencilerin dikkatini çekerken, belki de bir yurt odasından profesyonel kaliteye yakın bir şeyi yürütmenin biraz heyecanı da var. .

“Yeşil Kod”un beyin jimnastiklerinin çoğu metin tabanlıdır – bir araştırma kitabındaki bir not bizi bir şifre mücadelesine götürebilir, bu da aslında bantlanmış kartonun gizli desenini deşifre edecek bir kod olan bir haritayı ortaya çıkarabilir. tuğlalar. Sağdakini çıkarın ve başka bir not bulun.

Neufeld ya da arkadaşlarından biri, dolapta saklanarak uzaylı araştırması yapıyormuş gibi davranan ve kartonla desteklenen bir TV monitörünün arka tarafında sözlü ya da yazılı olabilecek ipuçları sunan bir “oyun ustası” olarak hizmet ediyor.

Neufeld, odayı 100 dolardan daha az bir fiyata inşa ettiğini ve tamamen bulunmuş veya çöpe atılmış nesnelerden inşa edildiğini tahmin ediyor. “Size sıfır dolar verdikleri öğrenci tiyatrosunda deneyimim var” diyor. “Neye sahip olduğumu ve neyin geçerli olduğunu düşünmek istedim. Bir uzay gemisinde olmak gibi çok fazla bilim kurguya gitmek istemedim. Bu kötü görünürdü. Ama taş yapabilirim. Tuğla yapabilirim. Bu hiç de zor değil. Bu sadece zaman alıcı.”

“Yeşil Kod” oynamaya biraz zaman ayırın ve buranın bir yurt alanı olduğuna dair ek hediyeleri fark edeceksiniz. İlk girdiğimizde gördüğümüz o beton masa levhası mı? Bu aslında Neufeld'in buzdolabı, ipuçlarıyla değil yulaf sütü gibi eşyalarla dolu. (Duarte buzdolabının gövdesine boyalı strafor yapıştırarak ona eski metal benzeri bir parlaklık kazandırdı.) Şifonyer için de aynısı geçerli, ancak Neufeld insanların kıyafetlerini karıştırmadan duramadıklarını fark etti, bu yüzden orada hikaye içi notlar var.

“Yeşil Kod”daki bazı bulmacalar yalnızca siyah ışık altında görülebilir.

Neufeld, kıyafetlerinin misafirlerin erişebileceği bir yerde tutulması konusunda şunları söylüyor: “Dürüst olmak gerekirse, çekmecelere koyacak başka bir şeyim olmadığı için buradalar ve çekmecelerin boş olmasını istemem.” “Bu benim buzdolabıyla oynadığım gibi. Çok havalı. … Buranın yurt odası olduğunu hepimiz biliyoruz. Biraz eğlenmek varken %100 dalmaya gitmenize gerek yok.”

UCLA'da ders veren ve Neufeld'e çizim derslerinden birinde ders veren manzara tasarımcısı Andy Broomell, “Yeşil Kod”u duymuş. “İlk tepkim, 'Bunu yapmayı çok isterdim' oldu” diyor, ancak bunun mümkün olmadığını belirtiyor ve öğrencileri yaşadıkları yerlerde ziyaret etme etiğine atıfta bulunuyor.

Broomell, “Bunun heyecan verici olduğunu düşündüm ve her şeyden çok, bir öğrencinin kendi projesini üstlenmesini ve tutku duyduğu bir şeyi yapmasını seviyorum” diyor.

“Yeşil Kod” önceki dönemde başladığından bu yana önemli ölçüde gelişti ve Haziran ayında mezun olan Neufeld, hayatına devam etmeye hazırlanıyor. Gelecek dönem için ikinci yurt kaçış odasını planlama aşamasında tutuyor. Daha neşeli bir şey planlıyor: Sincapların yer aldığı bir soygun oyunu.

Neufeld, yurdunda bir kaçış odası inşa etme fikrinin aklına gece yarısı geldiğini ama aynı zamanda bu fikrin yalnız asistan danışman hayatından doğduğunu söylüyor: “Yalnızlaştım” diyor.

“Gerçekten de şu sabah 2 fikirlerinden biriydi. 'Bunu yapmak zorundayım' diye düşündüm. Bu fırsatın elimden kaçmasına izin veremem. Temelde burası boş bir oda — evet, çalışıyorum [resident advisor] bu alanı almak için – ama eğer üniversiteden sonra bir yer kiralasaydım, sanırım bu çok daha zor olurdu. Aynı gece saat sabahın ikisiydi ve ben de onu engellemeye başladım” diyor Neufeld.

UCLA öğrencisi Tyler Neufeld, duvar resimlerinde bulmaca işlevi gören bir gelecek olup olmadığını merak ediyor. Burada, yatakhanenin merdiven boşluğunda yarattığı bir dizi boyalı meydan okumadan oluşan “Zombilerinizi İşe Getirmeyin” eserinin yanında duruyor.

“Yeşil Kod”un Neufeld'in kabilesini bulmasına yardımcı olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Neufeld'e koşu oyunlarında yardımcı olan eğitim öğrencisi L Siswanto (21) için bu oda, tutkusunu keşfetme fırsatıydı.

Siswanto, “Kaçış odalarıyla çok ilgileniyorum” diyor. “Sadece birkaç IRL'ye gittim çünkü çok pahalılar ama bulabildiğim her kaçış odasını oynamaya takıntılı olduğum bir dönem geçirdim. [Apple’s] Uygulama Mağazası. Boş bir kaçış odası olduğunu ve yardım edecek üye aradıklarını görünce 'Vay be' dedim. Bu tür şeyleri seviyorum.'”

Şu anda toplam 10 öğrenci ya prodüksiyonu hızlandırarak ya da Instagram hesabını koruyarak katkıda bulunuyor. Duarte projeye kısmen Neufeld'in inancından ilham alarak katıldı ve potansiyel olarak yasadışı ya da merkezin solundaki bir şeyden asla bahsetmediğinden etkilendi.

“Tyler'ın aklına yurtta bir kaçış odası inşa etme fikri geldiğinde, [I thought,] bu çılgınlık” diyor Duarte. “Ama gerçekten harika, heyecan verici ve ilham verici. Etrafımı benimle aynı şeylerle ilgilenen ve bunu yapacak azim ve güvene sahip insanlarla çevrelemek istiyorum.”

“Yeşil Kod”, merkezdeki UCLA öğrencisi Tyler Neufeld'in kabilesini bulmasına yardımcı oldu. Artık Michaela Duarte (solda) ve L Siswanto da dahil olmak üzere kaçış odasına yardım eden yaklaşık 10 kişi var.

Neufeld'in, yatağına ulaşmak için asılı kartonun altından emeklemek zorunda kaldığı zamanlar gibi, yurt odasının tamamını geri almak istediğini itiraf ettiği zamanlar var, ancak girişimci beyni de ateşleniyor. Belki barlar veya kafeler için yapboz duvar resimleri yaratmanın bir kariyer olanağı olup olmadığını merak ediyor. (Yakınlardaki bir yatakhanenin merdiven boşluğuna resmedilen ve “Zombilerinizi İşe Getirmeyin” başlıklı bunlardan bir tane de var. Kendi kendine yönlendirilir, yani bir oyun ustasına ihtiyaç duymaz ve “Kod”dan ayrı bir varlıktır. Yeşil.”)

Dahası, kaçış odasını inşa etmek ortam yaratma tutkusunu ateşledi ve kendisi tema parkı sektöründe bir kariyer yapmayı umuyor. Aynı zamanda tiyatro tanımını da genişletti.

Neufeld, “Temel olarak bir saatlik, tek perdelik bir oyun” diyor. “Fakat set her yerdedir ve seyirciler sizin aktörlerinizdir. Bu tiyatronun bir uzantısıdır.”

Neufeld, video konferans hizmetinin öğrenci olmayanların da kullanımına sunulmasına yardımcı olabileceğini umarak “Code Green”in Zoom tabanlı sürümünde ince ayar yapma sürecinde. Ancak kampüste gördüğü ilgiye rağmen yurtta danışman olarak yaşamak onu mütevazı kılıyor. Neufeld, komşularının ne düşündüğü sorulduğunda gülüyor ve sosyal medya uygulamasındaki bir gönderi aracılığıyla konuttaki akranlarını oyun oynamaya davet etmeye çalıştığını açıklıyor. “GrupMe'ye koydum ve sıfır beğeni aldı” diyor.

Modern yaşamın gerçeklerinden kaçmanın, kendi kaçışınızı inşa etmek kadar kolay olmadığı ortaya çıktı.