Askerlik borçlanması işe giriş tarihini ne kadar geriye çeker ?

Baris

New member
Askerlik Borçlanması ve İşe Giriş Tarihi: Geriye Ne Kadar?

Askerlik borçlanması, pek çok çalışanın gündemine bir gün mutlaka giren, ama aynı zamanda hem ciddiyet hem de küçük bir gülümseme gerektiren bir konudur. Kimileri için askerlik borçlanması, sanki geçmişte kaybolmuş yılları geri almak gibi bir imkân; kimileri içinse “Vay canına, ben de geçmişe yolculuk mu yapacağım?” sorusunun cevabıdır. Peki, bu borçlanma gerçekten işe giriş tarihini ne kadar geriye çekebilir?

Askerlik Borçlanması Nedir? Kısa Bir Hatırlatma

Bir arkadaş ortamında, birinin “Benim askerlik borçlanmam ne işime yarayacak?” diye sorması gayet olasıdır. Öncelikle, borçlanma basitçe, askerlikte geçen sürenin sosyal güvenlik açısından çalışılmış gibi sayılmasıdır. Yani askerlik yaptınız, prime dair süreyi boş geçirdiniz diye üzülmeyin: SGK, sizi affetmiş gibi düşünebilirsiniz.

Ama dikkat, burada mucizevi bir zamanda yolculuk yok. Borçlanma yalnızca prim gün sayınızı ve dolayısıyla emekliliğinizi etkiler; ama işe başlama tarihini retroaktif olarak değiştirmez. Yani patronunuza gidip “Bakın, ben aslında 10 yıl önce işe başlamıştım, farkında değildiniz” diyemezsiniz.

İşe Giriş Tarihine Etkisi: Ne Kadar Geri Gidebilir?

Burada devreye ufak bir matematik ve mevzuat bilgisi giriyor. Askerlik borçlanması, en fazla 1 yıl süreyle yapılabilir. Yani 12 ayı geçmez; 2 yıllık askerlik yaptınız ama borçlanmayı sadece 1 yıl üzerinden yapabiliyorsunuz. Bu kural, bazen “Bir yıldan fazla geçmişe gidemem” gibi bir sitem içerir; tam da arkadaş sohbetlerinde espri malzemesi olabilecek türden.

Dolayısıyla işe giriş tarihiniz, teknik olarak değişmez. Ama sosyal güvenlik sisteminde prim gününüz 12 ay kadar geriye alınmış gibi görünür. Bu, emeklilik ve kıdem tazminatı gibi hesaplarda önemli bir fark yaratır. İşin mizahi tarafı, siz geçmişe gitmiş gibi hissedebilirsiniz; ama ofiste hâlâ bugünün kahvesini yudumlamak zorundasınız.

Prim Günleri ve Geriye Sayım

Borçlanma yapılınca, SGK sizin askerlikte geçen sürelerinizi prim gün sayınıza ekler. Mesela 24 ay askerlik yaptınız ve 12 ay borçlandınız; sistem sizin için 12 ay çalışılmış gibi işlem yapar. Emeklilik hesaplamasında bu, “Ah, keşke o zaman da borçlansaydım” dedirtebilir.

Ama yine de küçük bir ironiyi es geçmeyelim: Borçlanma size geçmişten kredi vermez. Yani iş hayatında patronunuz hâlâ “Ne zaman başlayacaksın?” diye sorar; askerlik borçlanmasıyla onun zaman algısını değiştiremezsiniz. Bu da arkadaş ortamında yapılacak espriler için güzel bir zemin sunar: “Aslında ben 2010’da işe başlamıştım, SGK öyle diyor, sen de kabul et!”

Pratik Tavsiyeler: Borçlanmayı Kullanırken Dikkat

1. **Süreyi Hesaplayın:** Askerlik sürenizi ve hangi kısmını borçlanabileceğinizi net bilmek şart. Fazla hesap yapmak, hem zaman kaybı hem de kafanızın karışması demektir.

2. **Prim Hesaplamalarını Takip Edin:** Borçlanma sadece gün sayısını etkiler; maaş ve kıdem gibi diğer hesaplamalar hâlâ kendi tarihleri üzerinden yapılır.

3. **Zamanlama Önemli:** Borçlanmayı mümkün olduğunca erken yapmak avantaj sağlar. Çünkü SGK bazı durumlarda süre sınırlaması getirebilir.

4. **İroniyi Unutmayın:** Bu biraz mizah katmak için söylüyorum; ama ciddi olarak da işe yarıyor. Arkadaşlarınızın “Ne kadar geriye gidiyorsun?” sorusuna cevap verirken hafif bir tebessüm, konuyu hem hafif hem de anlaşılır kılar.

Sosyal ve Psikolojik Katmanlar

Askerlik borçlanması sadece teknik bir işlem değildir; sosyal bir duygu barındırır. Çünkü insanlar, askerlikten sonra işe başladıklarında, bazen “keşke zaman geri alınabilseydi” hissine kapılır. İşte borçlanma, bu hissi biraz olsun teselli eder. “Geçmişten bir parça geri aldım” demek, bir bakıma psikolojik bir rahatlama sağlar.

Buna ufak bir ironiyle yaklaşmak da mümkün: Zamanı gerçekten geri alamazsınız, ama sosyal güvenlik sisteminde küçük bir zaman yolculuğu yapmış gibi olursunuz. Arkadaş ortamında, “Ben SGK’da 1 yıl ileri adım attım” demek, hem anlaşılır hem de hafif eğlenceli bir metafordur.

Sonuç: Geriye Gitmek İsterken, Önünüzdeki Yolu Hesaplayın

Özetle, askerlik borçlanması işe giriş tarihini doğrudan değiştirmez; ama prim günleriniz ve dolayısıyla emeklilik hesaplarınız üzerinde önemli bir etkisi vardır. Mizahıyla, ironisiyle, ufak bir tebessümüyle bu süreci anlamak hem hafifletir hem de pratikte işinizi görür. Arkadaş sohbetlerinde bir espri malzemesi, ciddi forumlarda ise değerli bir bilgi kaynağıdır.

Askerlik borçlanması, zaman makinesi gibi çalışmasa da, geçmişten aldığınız küçük kredilerle geleceğe daha rahat bakmanızı sağlar. Ve en güzel kısmı, bunu anlatırken hem kendinizi hem de dinleyeni hafifçe gülümsetebilirsiniz.