İyi bir iletişim ne demek ?

Yaren

New member
İyi Bir İletişim: Çözüm Arayışı mı, Empati mi? Ya da İkisi Birden!

Merhaba forumdaşlar!

Bugün sizlerle “İyi Bir İletişim” konusunu, tıpkı bir arkadaşımızın aşk hayatı gibi çözmeye çalışacağız. Yani, bir tarafın sabırlı, diğer tarafın çözüm odaklı olduğu, bazen de birbirinin dilinden anlamadığı, ama sonunda illa ki anlaşmaya varan bir hikaye olacak. Hadi bakalım, konuya eğlenceli bir açıdan bakalım!

Erkekler Çözüm Arayabilir, Kadınlar Anlamaya Çalışır!

İyi bir iletişimde, bazen erkeklerin ve kadınların yaklaşım farkları, tıpkı iki farklı dilde konuşmak gibi olabilir. Erkekler genellikle çözüm arayışında, stratejik bir bakış açısıyla “Bu sorunu nasıl halledebiliriz?” diye düşünürler. Kadınlar ise durumu daha çok empatik bir şekilde ele alır; “Ama sen ne hissediyorsun?” sorusu, o an ki derin konuşmaların temelini oluşturur. Her ikisi de önemli, ama ikisinin de süper güçleri var!

Mesela, bir erkek ve kadın, bir arkadaşlarının şikayet ettiği “bugün çok yorgunum” sözünü farklı şekillerde ele alabilirler. Erkek, “O zaman biraz dinlen. Birkaç saat sonra iyi hissedersin,” diye öneri sunarken, kadın “Hadi gel, sana bir kahve yapayım, birlikte biraz dertleşelim” şeklinde bir yaklaşım sergileyebilir. Tabii bu arada, kadın da “Bence daha fazla çalışmana gerek yok, biraz dinlenmelisin,” diyebilir ama bunun için 10 dakika kadar süren “Ama sen de hep kendini ihmal ediyorsun” monoloğu hazırlamış olabilir.

Evet, erkeklerin çözüm arayışına ve stratejik bakış açılarına karşılık kadınların empatik ve ilişki odaklı iletişim tarzları, bazen anlaşılmıyor olsa da gerçekten hayatı güzelleştiren unsurlar. Ne de olsa, her ilişkide her iki bakış açısının da yeri var, değil mi?

Bir Erkek ve Bir Kadın: İyi Bir İletişim için “Hadi Şimdi Birleşelim!”

Burada, tabii ki erkeklerin çözüm odaklı yaklaşımını küçümsemek gibi bir amacım yok. Hadi, hep birlikte kabul edelim; erkekler, “Sorun neyse çözümünü bulalım” dediklerinde, bu bazen insanı rahatlatan bir şeydir. Sonuçta, daha net bir çözüm planı olduğu zaman ne yapacağınızı biliyor olursunuz. Ama işin içinde duygular varsa, bir kadının empatik yaklaşımının gücüne de karşı koymak zor olabilir. Kadınlar, duygusal bağları güçlendirerek, söz konusu iletişimin kalitesini artırır.

Bir erkek, “Evet, seni anlıyorum, ama çözüm bu” dediğinde, kadının cevabı genellikle “Ama ben sadece dinlenmek istiyorum!” olur. O sırada erkek “Tamam da, çözümde buluşmalıyız!” diye ısrar eder. Kadın ise, “Beni anlamadın mı? Benim ihtiyacım olan şey, sadece biraz rahatlamamı sağlamak!” diye cevap verir. Durum daha da karmaşıklaştıkça, her iki tarafın çözüm önerileri, iletişimde çatışma yaratabilir. Ancak, bu çatışma bir noktada çözülür ve iletişim her iki tarafın da faydasına dönüşebilir.

İyi bir iletişimin sırrı, her iki tarafın da birbirinin bakış açısını anlamaya çalışarak, bazen çözüm odaklı bazen de duygusal yaklaşım sergileyerek yola devam etmesindedir. Tabii, her iki tarafın da kendi bakış açısını doğru bir şekilde ifade edebilmesi gerekiyor.

Biraz Mizah, Biraz Ciddiyet: İletişimi Renklendirelim!

İyi bir iletişimde, esprili bir yaklaşım çok önemli bir yer tutar. Hem erkekler hem kadınlar bazen kelimeleri farklı şekillerde kullanarak, aslında iletişimi kolaylaştırabilirler. İşte size birkaç örnek:
1. Erkek: “Bu işi hızlıca bitirelim, işte çözüm önerim.”

Kadın: “Bu iş bitene kadar ben sana bir şeyler anlatayım, belki başından geçen komik bir anı seni rahatlatır.”

Erkek: “Bunu anlatmadan da çözüm bulabilirim.”

Kadın: “Ama çözüm bulsan bile, sen de rahatlamazsın ki!”

İyi bir iletişimin belki de en önemli unsurlarından biri, karşındaki kişiye gülümsetmeyi başarmaktır. Sonuçta, iletişimin temeli, karşındaki kişinin ne düşündüğünü anlamaktan daha çok, onunla ortak bir dilde buluşabilmektir. Ve bu dil, bazen bir espri, bazen derin bir sohbet, bazen de bir kahkahadır.

Yorumlarınızı Bekliyoruz!

Şimdi sıra sizde, forumdaşlar! Kendi iletişim deneyimlerinizi bizimle paylaşın. Erkekler mi çözüm odaklıdır, kadınlar mı? İyi bir iletişim için hangi yaklaşımın daha etkili olduğunu düşünüyorsunuz? Ya da belki de ikisinin birleştiği bir tarz mı daha iyi? Kendi ilginç iletişim hikayelerinizi yazın, bakalım kim kiminle daha iyi iletişim kurabiliyor! Yorumlarınızı merakla bekliyoruz!